Mierea cu merisoare - beneficii si proprietati

26.10.2021

Merisoarele (sau afinele rosii) sunt fructe originare din America de sud, de culoare rosie si gust acrisor care cresc pe arbusti de mici dimenstiuni (merisor) din zonele montane si submontane ale tarii noastre.
Aceste fructe sunt renumite pentru concentratia mare de vitamine, minerale si fibre, toate cu numeroase beneficii pentru sanatate. Sunt recunoscute inca din antichitate pentru benficiile in tratarea infectiilor tractului urinar datorita proprietatilor acestor fructe de a distruge bacteriile aparute pe tractul urinar. Aceste fructe sunt si o adevarata sursa de iod pentru organismul nostru avand proprietatea de a regla producerea de hormoni tiroidieni. Merisoarele sunt de altfel recunoscute si pentru proprietatile sale de a combate bacteria Helicobacter, aceasta din urma cauzand ulcerul la stomac sau alte probleme de sanatate fara a avea vreun simtpom in prealabil.

Aflate in amestec, mierea cu merisoare reprezinta un miracol pentru sanatate care ajuta organismul sa lupte impotriva bacteriilor fiind un antibiotic oferit de natura. Este bogat in vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, minerale (potasiu, iod, fosfor si calciu) continand si substante antibacteriene si antimicotice, fibre si acizi naturali.

Ce proprietati are mierea cu merisoare?

  • Previne, trateaza si amelioreaza infectiile tractului urinar
  • Vitaminizeaza, energizeaza si revitalizeaza organismul
  • Are un puternic efect antibacterian in special pentru infectiile aparute in zona tractului urinar
  • Fiind o sursa de iod, imbunatateste producerea hormonilor tiroidieni
  • Combate bacteria Helicobacter pylori
  • Impiedica aparitia bolilor cardiovasculare
  • Previne aparitia pietrelor la rinichi
  • Previne ulcerul gastric
  • Intareste sistemul imunitar

Gustul si aspectul mierii cu merisoare.
Mierea cu merisoare are un gust dulce care tinde usor spre amarui sau astringent datorita fructelor specifice, iar aspectul acestui mix este unul rosu inchis spre visiniu avand densitatea moale datorita continutului mare de suc pe care le au fructele de merisor.
Aspectul mixului de miere cu merisoare poate capata culoare deschisa pe alocuri asemenea unei spume (asa cum apare si in poza din acest articol), aceasta fiind secretata de fructele de merisor si nu schimba gustul sau proprietatile amestecului.

Cum se poate consuma mixul de miere cu merisoare?
Consumul amestecului de miere cu merisoare este recomandat sa se faca dimineata, cate 1-2 linguri de 2-3 ori pe zi pentru adulti si 1-2 lingurite pe zi pentru copii. Se poate consuma si ca un suc natural delicios adaugand intr-un pahar putin amestec de miere cu merisoare si apoi apa. Acest suc delicios va fi agreat si de catre cei carora nu le place gustul astrigent sau acrisor al merisoarelor.

De unde cumparam miere cu merisoare si cum o pastram ?
Vrem sa precizam ca la fel ca orice produs apicol, trebuie achizitionat din sursa sigura, adica direct de la apicultor, evitand intermediarii sau supermarketurile.
Mierea cu merisoare de la Stupina ApiVio - www.apivio.ro - este intotdeauna proaspata si delicioasa, fiind un amestec blenduit in care este prezenta si pulpa fructului de merisor. De asemenea este disponibila atat la borcan de 850 gr, cat si la 350 gr. Livram gratuit in Cluj-Napoca si Floresti sau prin curier in alte localitati.
Mierea cu merisoare se pastreaza neaparat la frigider intrucat acest amestec este 100% natural si nu contine conservanti, iar daca este tinuta la temperatura camerei poate fermenta sau o parte din proprietatile acesteia pot disparea.

Ce contraindicatii are consumul de miere cu merisoare?
Cu toate ca acest amestec 100% natural are numeroase beneficii pentru sanatate trebuie sa se consume cu prudenta de catre persoanele care prezinta alergii la produsele apicole sau la fructele de merisor. Totusi daca se consuma prea mult din acest amestec se poate ajunge la diaree sau disconfort.
In cazul unei infectii urinare este recomandat sa se urmeze si tratamentul antibiotic daca acesta a fost prescris de medic, in acest caz mierea cu merisoare fiind un bun asociat al acestui tratament.
Femeile insarcinate sau cele care alapteaza pot consuma mierea cu merisoare sau oricare alte produse apicole doar la recomandarea medicului. De asemenea daca faceti alte tratamente va trebui sa intrebati medicul inainte de a consuma acest amestec.
Consumul de miere cu merisoare nu este recomandat seara inainte de culcare deoarece are efect energizant si poate tulbura somnul.