Mierea cu catina - beneficii si proprietati

11.12.2019

Catina sau gingsengul romanesc este un fruct originar din Asia cunoscut pentru beneficiile asupra organismului datorita continutului mare de vitamina C, dublu fata de macese si de 10 ori mai mare decat fructele citrice.
Fructele de catina au aspectul unor boabe moi de culoare portocalie inchisa cu gust puternic acrisor spre amarui.
Aflate in amestec, mierea cu catina reprezinta un leac complet cu numeroase proprietati vindecatoare pentru organism. In mierea cu catina gasim Vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9), Vitaminele E, K, P si F, betacaroten (mai concentrat decat in morcovi) si alte mciroelemente cum ar fi calciu, magneziu fosfor, fier, potasiu si uleiuri volatile.


Care sunt proprietatile de baza ale mierii cu catina ?
Mierea cu catina are numeroase beneficii pentru organismul uman astfel ca putem enumera urmatoarele:

  • Vitaminizant si energizant - Asigura portia de vitamine si energie pentru intreaga zi.
  • Intareste imunitatea ajutand organismul sa lupte impotriva virozelor avand proprietati antibiotice si antibacteriene. Totodata consumul de miere cu catina in perioada racelii, amelioreaza simtitor efectele neplacute ale acesteia.
  • Detoxifica organismul ajutand organismul sa elimine toxinele atat cele din sistemul digestiv cat si cele de la ficat.
  • Are un puternic efect antioxidant intrucat ajuta la neutralizarea substantelor toxice preluate din mediul exterior.
  • Protejeaza inima - conform unor studii publicate in SUA, s-a demonstrat ca un consum regulat de miere cu catina ajuta in prevenirea aparitiei bililor cardiovasculare.
  • Regleaza activitatea gastro-intestinala datorita vitaminei E si a mineralelor.

Cum se poate consuma mierea cu catina si ce gust are acest mix?
Desi mixul de miere cu catina este unul dulce, pentru unele persoane gustul nu este unul foarte placut, dar trebuie luat in considerare faptul ca acest amestec este considerat un elixir al sanatatii, un leac complet cu numeroase beneficii pentru organism, mai ales in perioada rece.
Consumul amestecului de miere cu catina se poate face ca atare, adica 1 lingurita pe zi la copii si 1-2 linguri pe zi la adulti sau se poate face un suc natural daca se adauga putin din amestecul de miere cu catina peste care se toarna apa. Va iesi un suc delicios si va fi placut chiar si de catre cei care nu agreaza gustul acrisor-intepator al catinei.

De unde cumparam miere cu catina si cum o pastram ?
Vrem sa precizam ca  la fel ca orice produs apicol, trebuie achizitionat din sursa sigura, adica direct de la apicultor, evitand intermediarii sau supermarketurile.
Mierea cu catina de la Stupina ApiVio - www.apivio.ro - este intotdeauna proaspata si delicioasa, fiind un amestec blenduit in care este prezenta si pulpa fructului de catina. De asemenea este disponibila atat la borcan de 850 gr, cat si la cel de 350 gr. Livram gratuit in Cluj-Napoca si Floresti sau prin curier in alte localitati.
Mierea cu catina se pastreaza neaparat la frigider intrucat acest amestec este 100% natural si nu contine conservanti, iar daca este tinuta la temperatura camerei poate fermenta sau o parte din proprietatile acesteia pot disparea.

Exista contraindicatii ale consumului de miere cu catina ?
Cu toate ca acest amestec are numeroase beneficii pentru sanatate trebuie sa se consume cu prudenta de catre persoanele care prezinta alergii la produsele apicole sau la catina, dar si de catre persoanele care urmeaza sau au suferit o interventie chirurgicala deoarece poate duce la sangerari, incetinind procesul de coagulare a sangelui.
Pana in prezent nu exista studii suficiente legate de consumul de catina de catre femeile insarcinate sau cele care alapteaza. Asadar, se recomanda consultarea medicului in acest sens.
Consumul de miere cu catina nu este recomandat seara inainte de culcare deoarece are efect energizant si poate tulbura somnul.